effectief lessen, door structuur en duidelijkheid

Al onze rijinstructeurs leiden op volgens de RIS-methode. RIS staat voor Rijopleiding in Stappen. Deze lesmethode bestaat uit 4 vaste modules, en zorgt voor structuur in jouw rijopleiding. Ook wordt jouw praktijkexamen direct vastgezet, wanneer je start met de rijopleiding (mits jij je theorie hebt behaald). Zo dat jij weet waar je aan toe bent!

Jouw rijlessen worden hierdoor efficiënter, waardoor je uiteindelijk minder rijlessen nodig hebt. Ook zorgt deze opleidingsmethode voor een hogere slagingskans. Met 62 procent ligt het slagingspercentage bij RIS-kandidaten bijna 12 procent hoger dan bij traditioneel opgeleide leerlingen (CBR).

praktijkboek

Tijdens jouw opleiding gebruiken we een praktijkboek, waarin de RIS-methode centraal staat. Elke les worden hieruit onderdelen behandeld, volgens een vast stappenplan. Hierdoor weet jij precies waar je staat in de opleiding en wat je de volgende lessen kunt verwachten, en dat is wel zo prettig.

10
{{name}}, {{city}}

{{oneliner}}

{{review}}
Aan het laden...
Aan het laden...
Aan het laden...
9,3/10
2.201beoordelingen
Lees alle reviews
Tiener heeft autorijles en lacht samen de rijinstructeur

jouw rijlescoach

Bij Brookhuis krijg je een persoonlijke rijlescoach. Jouw rijlescoach is jouw aanspreekpunt (en eventueel voor je ouders) en helpt en ondersteunt je als het nodig is. Zo moeten er best wat dingen geregeld worden wanneer je start met rijlessen. Denk aan het afgeven van een gezondheidsverklaring, en het machtigen van je rijschool. Je rijlescoach helpt je hierbij en staat klaar voor al je vragen!

Minder lessen tot jouw rijbewijs

Een Brookhuis-leerling heeft gemiddeld 32,5 uur rijles nodig. Dit terwijl het landelijk gemiddelde op 43 ligt (CBR 2023). Bij ons haal je dus sneller je rijbewijs, met minder lessen! Starten met rijles? Boek dan een gratis eerste rijles. Tijdens deze proefles maak op een leuke manier kennis met Brookhuis, en met het autorijden.

Waarom kiezen voor Brookhuis

Al meer dan 60 jaar zorgen we voor de beste weg naar jouw rijbewijs! Wij staan voor kwaliteit en houden van duidelijkheid. Jouw praktijkexamen? Die plannen we direct in het begin van je opleiding. Door onze gestructureerde lesmethode, en omdat we als grote rijschool flexibel zijn, kunnen we deze planning ook echt waarmaken. Maar, persoonlijke aandacht staat bij ons áltijd voorop. Want geen leerling is hetzelfde.

Samen zorgen we dat jij zelfverzekerd op weg kunt! #ROADMASTERS

ZEKERHEID
door flexibiliteit

Met een 9,4
beoordeeld

Krijg inzicht,
geen trucjes

Eigen oefenterrein
bij het CBR

Nieuwe motoren
van kwaliteit

Duidelijkheid
eerlijke feedback

Transparant
geen verrassingen

Transparant
geen verrassingen

Kwaliteit
60 jaar ervaring

Sneller
niet leren schakelen

persoonlijke
aandacht

Binnen 1 dag
je rijbewijs

Met een 9,5
beoordeeld

English instructors
Fluent English

Met een 9,4
beoordeeld

Kwaliteit
60 jaar ervaring

VOORDELIGER
minder lessen nodig

Docenten
uit de praktijk

Nergens
goedkoper

Binnen 1 dag
je rijbewijs

Quality
60 years of experience

Docenten
uit de praktijk

Persoonlijk
echt maatwerk

Persoonlijk
echt maatwerk

Schoner
geen uitstoot

Alle onderdelen
van het CBR-examen

Hoog
slagingspercentage

Zeer hoog
slagingspercentage

9,4
Rated

Alle onderdelen
van het CBR-examen

ZEKERHEID
door flexibiliteit

toekomstgericht
steeds meer elektrisch

Met een 8,6
beoordeeld

Voordeligste
BE-dagopleiding

98%
Recommends us

Krijg inzicht,
geen trucjes

Veelgestelde
vragen

kan ik direct beginnen met een 10-daagse rijopleiding?

Nee, helaas is dit niet mogelijk. Dit heeft te maken met de wachttijden van het CBR, waar jij je praktijkexamen af moet leggen. De wachttijden hiervoor zijn momenteel zo'n 4-5 maand. Dat betekent dat als je een 10-daagse spoedopleiding wilt volgen, jij je ruim van tevoren aan moet melden. Het heeft namelijk geen zin om nu al lessen te volgen, als je pas over 4-5 maand examen af kunt leggen bij het CBR.

Is leren schakelen moeilijk?

Het leren schakelen in een auto met een versnellingsbak en koppeling kan voor sommige mensen uitdagend zijn, maar met de juiste instructies van onze rijinstructeurs en goed oefenen is het zeker goed te doen. Kijk maar eens om je heen hoeveel mensen wereldwijd in een schakel-auto rijden.

Verschilt het praktijkexamen in een schakel-auto van een automaat praktijkexamen?

Het enige verschil is de auto, waarin je het praktijkexamen moet afleggen. Bij het praktijkexamen in een schakel-auto wordt er goed gekeken of je het voertuig, het schakelen en de koppeling goed onder controle hebt. Bij een automaat heb je natuurlijk geen versnellingsbak en koppeling, dus wordt alleen gekeken of je het voertuig goed onder controle hebt. De examenrit, de verkeersregels, de verkeerssituaties en de vereisten om te slagen zijn bij beide examens precies hetzelfde.

Wat houdt de aantekening code 78 op je rijbewijs in?

Code 78 op het autorijbewijs geeft aan dat je alleen gekwalificeerd bent om voertuigen te besturen die zijn uitgerust met een automatische transmissie. Met andere woorden, als je rijbewijs deze aantekening heeft, mag je geen voertuigen besturen die een handgeschakeld zijn.

Hoeveel lessen heb ik gemiddeld nodig van automaat naar schakel?

Uit onze eigen praktijkervaring blijkt dat het leren koppelen en schakelen gemiddeld 10 rijlessen kost. Maar dit is zonder enige rijervaring. Als je het automaat rijbewijs hebt gehaald, dan heb je al ervaring met rijden, anticiperen op het verkeer en ken je als het goed is alle verkeersregels. Dit samen kan ervoor zorgen dat je minder dan het gemiddelde van 10 rijlessen nodig hebt. In het opschakelpakket zitten 6 schakel-rijlessen, voor sommigen is dit pakket een mooie basis, maar het kan ook genoeg zijn om in één keer te kunnen slagen voor het praktijkexamen.

Moet ik opnieuw theorie-examen doen?

Nee, gelukkig is dit niet nodig! Je automaat rijbewijs is geldig voor het theorie-certificaat. Dus zelfs na 10 jaar rijden in een automaat, kun je gewoon opschakelen met het praktijkexamen zonder de auto theorie opnieuw te behalen.

Moet ik opnieuw een praktijkexamen afleggen?

Ja! Wanneer jij de aantekening code 78 niet meer op je autorijbewijs wil, moet je opnieuw praktijkexamen doen. Dit keer moet het praktijkexamen wel plaatsvinden in een schakelauto.

IK HEB NOG GEEN ERVARING MET EEN AANHANGER, IS DEZE DAGOPLEIDING DAN WEL GESCHIKT VOOR MIJ?

Wij adviseren je in dat geval om een extra aanhangerrijles (intake) te volgen. Tijdens deze intake kunnen wij je rijvaardigheid bepalen. In de meeste gevallen plannen wij daarna samen met jou direct een datum voor de dagopleiding.

VANAF WELKE LEEFTIJD KAN IK DE BE-OPLEIDING VOLGEN?

Je moet 18 jaar zijn om je BE-rijbewijs te mogen halen. Uiteraard moet je dan wel al in het bezit zijn van je B-rijbewijs.

WAAROM MOET IK DE RIJSCHOOL MACHTIGEN EN WAAR DOE IK DIT?

Wil je rijexamen doen? Dan moet je ons als rijschool machtigen om het praktijkexamen voor jou te reserveren bij het CBR. Zonder deze machtiging kunnen wij dus geen praktijkexamen voor jou aanvragen. Je machtigt je rijschool via de website van het CBR . Je moet hier het rijschoolnummer van Brookhuis invullen. Ons rijschoolnummer is: 1927Z1.

WAT IS EEN GEZONDHEIDSVERKLARING EN WAAR VRAAG IK DIT AAN?

Voor het halen van je BE-rijbewijs heb je een Gezondheidsverklaring nodig. Het CBR checkt hiermee of je lichamelijk en geestelijk gezond genoeg bent om je rijbewijs te halen. Je kunt de gezondheidsverklaring aanvragen via de website van het CBR . Zonder deze verklaring kunnen wij geen praktijkexamen voor jou aanvragen.

WAT ZIJN DE KOSTEN VOOR EEN BE RIJBEWIJS?

De 1-daagse praktijkopleiding kost bij ons slechts €475. Dit is inclusief CBR examen en leges. Door de grote aantallen examens die we als grote verkeersschool inkopen en de strakke planning, kunnen we veel goedkoper werken dan andere rijscholen.

HOE ZIET DE AANHANGER RIJOPLEIDING ERUIT?

Met onze dagcursus behaal jij in 1 dag je BE rijbewijs. Je hebt de gehele dag rijles met je medekandidaat. ’s Ochtends starten we met een korte theorie-uitleg, waarna je meteen rijlessen krijgt van onze vakspecialisten, en aansluitend het praktijkexamen aflegt. Aan het einde van de dag ben jij in het bezit van je BE rijbewijs!

MOET JE THEORIE DOEN VOOR JE AANHANGER RIJBEWIJS?

Nee, er is geen theorie examen nodig om je aanhanger rijbewijs te halen. Om je BE rijbewijs te halen voor je aanhangwagen, moet je een praktijk examen doen.

WANNEER HEB IK AAN HET B RIJBEWIJS GENOEG?

Met een rijbewijs B mag je een aanhanger besturen, onder bepaalde voorwaarden. Zo mag je een aanhangwagen of oplegger trekken waarvan het gewicht minder is dan 750 kilo (inclusief laadvermogen). Als de aanhanger of oplegger zwaarder is dan 750 kilo, dan is rijbewijs B toegestaan als de toegestane maximummassa van beide voertuigen samen niet meer bedraagt dan 3.500 kilo

WANNEER HEB IK EEN AANHANGER RIJBEWIJS (BE) NODIG?

Je hebt een BE rijbewijs nodig, als je een aanhangwagen of oplegger wilt trekken met een gewicht van meer dan 750 kilo (inclusief laadvermogen) en het gewicht van de totale massa (auto+aanhanger) zwaarder is dan 3.500 kilo.

Waarom is mijn reservering pas definitief als ik de machtiging heb geregeld?

Bij ons is de AM-opleiding een 1-daagse opleiding, waarbij je op dezelfde dag het praktijkexamen aflegt. Dit examen moeten wij op jouw naam reserveren bij het CBR. Dit is echter pas mogelijk, wanneer jij de machtiging hebt geregeld. Daarom vragen wij je beide zaken binnen 24 uur na aanmelding te regelen, zodat wij direct jouw examen kunnen plannen.

Als wij het examen niet tijdig voor jou kunnen reserveren, kunnen wij de het gereserveerde opleidingsmoment helaas niet voor jou vasthouden. De door jouw gekozen dag wordt dan weer vrijgegeven voor een andere kandidaat. . Uiteraard nemen we dan direct contact met je op om een andere dag te plannen voor je opleiding.

Waarom moet ik de rijschool machtigen en waar doe ik dit?

Wil je rijexamen doen? Dan moet je ons als rijschool machtigen om het praktijkexamen voor jou te reserveren bij het CBR. Je machtigt je rijschool via de website van het CBR. Hiervoor heb je het rijschoolnummer van Brookhuis nodig. Dit is: 1927Z1. Zonder deze machtiging kunnen wij geen praktijkexamen voor jou aanvragen.

GEVEN JULLIE OOK EEN THEORIECURSUS?

Nee. Wel kun je bij ons een online theorieopleiding (zelfstudie) of theorieboek aanschaffen. Zo kun je op eigen tempo alle lesstof doornemen, en goed voorbereid aan het examen deelnemen.

MOET IK VOOR HET MOTORRIJBEWIJS EEN THEORIE EXAMEN DOEN ALS IK AL IN HET BEZIT BEN VAN EEN AUTORIJBEWIJS?

Ja, je moet bij het praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD) in het bezit zijn van een geldig theoriecertificaat A.

MOET IK MIJN MOTORTHEORIE HEBBEN BEHAALD OM TE STARTEN MET RIJLESSEN?

Als je al een autorijbewijs hebt, mag je zonder theorie de praktijklessen volgen voor zowel AVB als AVD. Ook mag je het examen voor de bijzondere verrichtingen (AVB) afleggen. Toch adviseren wij je om direct na de Try the Bike te starten met het halen van je motor theorie. Hiermee voorkom je wachttijden en onnodige kosten.  Zonder theorie mag je namelijk geen AVD-praktijkexamen afleggen.

Heb jij je autorijbewijs al gehaald? Dan mag je officieel wel al deelnemen aan het AVB-examen. Maar bij Brookhuis merken we dat er een groot gat ontstaat in de planning, tussen de AVB en de AVD, zodra kandidaten nog niet hun motor theorie hebben gehaald.

OP WELKE LEEFTIJD MAG JE HET PRAKTIJKEXAMEN VOOR DE MOTOR AFLEGGEN?

Vanaf 18 jaar mag je bij het CBR examen voertuigbeheersing (AVB) en examen verkeersdeelneming (AVD) doen op een lichte motor (A1). Vanaf 20 jaar mag je examen doen op een middelzware motor (A2). En vanaf 21 jaar op een zware motor (A).

HOEVEEL MOTORRIJLESSEN HEB IK NODIG?

Dit hangt onder andere af van jouw lessnelheid en rijvaardigheid. Maar gemiddeld heb je voor zowel je AVB als AVD 4 dagdelen nodig, om te kunnen slagen.

Om een passend advies te kunnen geven, adviseren wij je om een Try the bike te doen. Na deze eerste rijles geeft onze instructeur jou een indicatie van het aantal benodigde lessen, zodat jij weet wat je kunt verwachten.

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN RIJBEWIJS A1, A2 EN A?

Binnen het motorrijbewijs zijn er verschillende rijbewijzen: A1 voor lichte motoren, A2 voor middelzware motoren, en A voor de zwaarste motoren met onbeperkt vermogen. Het type rijbewijs dat je kunt halen, hangt af van het vermogen van de motor waar je op rijdt, je leeftijd én je ervaring.

Je kunt je rijbewijs namelijk op twee manieren je motorrijbewijs halen: direct of via het getrapte traject. Direct naar A kan enkel als je 24 jaar of ouder bent. Ben je jonger dan 24, dan is de enige optie het getrapte traject.

Met hoeveel leerlingen volg je samen een try the bike?

Bij Brookhuis volg je met maximaal 2 leerlingen een Try The Bike, zoals het hoort. Zo kan onze instructeur jullie allebei goed begeleiden, en haal jij het meeste uit je eerste motorrijles!

VANAF WELKE LEEFTIJD MAG IK EEN TRY THE BIKE AANVRAGEN?

Vanaf 20 jaar ben je van harte welkom om bij ons een Try The Bike te komen volgen!

Omdat wij de categorie A1 niet aanbieden, kun je bij Brookhuis starten met motorrijles vanaf je 20e. Dit is de leeftijd waarop je als beginnende motorrijder rijlessen mag nemen voor categorie A2. Een Try The Bike kan daarom ook pas vanaf deze leeftijd.

HOELANG DUURT EEN TRY THE BIKE?

Een Try The Bike rijles duurt 90 minuten.

OP WELKE LOCATIE WORDT DE TRY THE BIKE GEGEVEN?

De Try The Bike wordt gegeven op ons eigen oefenterrein in Enschede, waar ook je examen is. Je gaat van start vanaf op parkeerplaats P3 bij de Groslch Veste (Colosseum 150 Enschede).

Waarom een try the bike?

Motorrijden lijkt je te gek. Maar misschien twijfel je nog, is zo'n motor echt wel iets voor jou? Boek dan geheel vrijblijvend een Try the Bike! Tijdens proefles kun je ervaren hoe het is om motor te rijden. Tevens kan onze instructeur na afloop voor jou een inschatting maken hoeveel lessen je nodig hebt om je rijbewijs te halen. Dan weet je meteen hoeveel het halen van je motorrijbewijs ongeveer gaat kosten.

IK HEB NOG NOOIT MOTORGEREDEN, IS EEN TRY THE BIKE DAN GESCHIKT OM MEE TE STARTEN?

De Try The Bike is juist bedoeld om mee te starten. Je maakt tijdens deze proefles kennis met de verschillende aspecten van de motor en motorrijden. Zo krijg je een goede indruk van het motorrijlessen en van onze lesmethode. Na de proefles krijg je een persoonlijk lesadvies, voor een eventueel vervolg van de rijopleiding.

Wat moet ik regelen rondom mijn rijopleiding auto?

Als je je autorijbewijs wil gaan halen, komt er veel op je af. Maar waar moet je allemaal aan denken? Wij hebben een checklist voor jou opgesteld, zodat jij niets belangrijks vergeet.

Is een proefles echt gratis?

Ja, een proefles is echt helemaal gratis en vrijblijvend. Na afloop van de proefles geeft de instructeur jou advies over de opleidingsmogelijkheden.

WAAR KAN IK EEN PROEFLES VOLGEN?

Je kunt vanaf 4 startlocaties rijlessen volgen, centraal gelegen in Twente. Namelijk vanaf ons pand in Enschede (wij zijn gevestigd aan het stationsplein in Enschede: Piet Heinstraat 21) , en vanaf station Oldenzaal, station Hengelo en station Almelo. Vanaf hier beginnen en eindigen de proeflessen.

Wij hebben gekozen voor deze locaties omdat ze mooi centraal gelegen zijn, en daarmee makkelijk bereikbaar zijn (en vaak kunnen leerlingen gratis reizen met het OV). Ook hebben wij gekozen voor vaste opstapplaatsen om zo loze kilometers en tijd te besparen en zo duurzamer bezig te zijn. Tot slot is het makkelijk en duurzamer om centrale laadpunten te hebben.

WAT ZIJN DE VOORWAARDEN VOOR HET VOLGEN VAN EEN PROEFLES?

Een proefles is ervoor bedoeld om je kennis te laten maken met Take charge van brookhuis. Het is niet de bedoeling dat je deze les bijvoorbeeld als opfriscursus of extra les boekt. Daarom hanteren wij de voorwaarde dat je niet eerder autorijles bij ons mag hebben gevolgd, en niet in het bezit mag zijn een autorijbewijs. De proefles wordt gegeven in een elektrische automaat (CUPRA born)

Wil je rijlessen volgen in een schakelauto? Vraag dan een reguliere proefles aan!

Kun je onverhoopt niet? Geen probleem! Maar Laat het dan tenminste 24 uur van tevoren weten, anders zijn we genoodzaakt €25,- in rekening te brengen.

VANAF WELKE LEEFTIJD MAG IK EEN PROEFLES AANVRAGEN?

Wanneer je 16,5 bent kun je bij ons al een proefles volgen. Je mag hem natuurlijk altijd al eerder aanvragen.

WAT ZIJN DE VOORWAARDEN VOOR HET VOLGEN VAN EEN PROEFLES?

Een proefles is ervoor bedoeld om je kennis te laten maken met Brookhuis. Het is niet de bedoeling dat je deze les bijvoorbeeld als opfriscursus of extra les boekt. Daarom hanteren wij de voorwaarde dat je niet eerder autorijles bij ons mag hebben gevolgd, en niet in het bezit mag zijn een autorijbewijs. De proefles wordt gegeven in een schakelauto.

Wil je elektrisch lessen? Vraag dan een proefles elektrisch aan!

Kun je onverhoopt niet? Geen probleem! Maar Laat het dan tenminste 24 uur van tevoren weten, anders zijn we genoodzaakt €25,- in rekening te brengen.

VANAF WELKE LEEFTIJD MAG IK EEN PROEFLES AANVRAGEN?

Wanneer je 16,5 bent kun je bij ons al een proefles volgen. Je mag hem natuurlijk altijd al eerder aanvragen.

HOELANG DUURT EEN PROEFLES?

Een proefles duurt 60 minuten. Het laatste kwartier krijg je je persoonlijke lesadvies van de rijinstructeur.

IK HEB NOG NOOIT AUTOGEREDEN, IS EEN PROEFLES DAN GESCHIKT OM MEE TE STARTEN?

De proefles is juist geschikt om mee te starten. Jouw rijinstructeur kan snel bepalen wat jouw mogelijkheden zijn en uiteraard helpt hij je als dat nodig is. Na de proefles krijg je een goed lesadvies.

Is de proefles echt gratis?

Ja deze is echt gratis. We halen je dan bij voorkeur op bij een treinstation in Twente. Wil je dit liever niet dan betaal je €25,-. Wanneer je besluit bij ons je rijbewijs te behalen, krijg je de €25,- retour. We verwachten natuurlijk wel dat je er bent wanneer je een proefles afspreekt. Kun je onverhoopt niet? Laat het dan tenminste 24 uur van tevoren weten, anders betaal je alsnog €25,-.

OP WELKE DAGEN WORDT DE THEORIECURSUS AANGEBODEN?

De 1-daagse theoriecursus wordt op de zaterdag aangeboden. Jij kiest zelf welke dag jou het beste uitkomt! Actuele en beschikbare data vind je in stap 1 van het aanmeldformulier.

HOE ZIT HET MET THEORIE-EXAMEN?

Het theorie-examen moet je zelf reserveren via mijncbr.nl. Voor het examen betaal je leges aan het CBR, deze kosten bedragen €48,- (2024). Wij adviseren je het theorie-examen zo kort mogelijk na de cursusdag te plannen.

WAT ZIJN DE KOSTEN VOOR DE THEORIECURSUS EN -EXAMEN?

De all-in theoriecursus kost €99,-. Het theorie-examen moet je zelf reserveren via mijncbr.nl. Voor het theorie-examen betaal je leges aan het CBR. De kosten van de leges worden door het CBR bepaald en bedragen €48,- (2024).

WAARUIT BESTAAT HET ONLINE ZELFSTUDIE MATERIAAL?

Het online lesmateriaal bestaat uit 14 korte, krachtige hoofdstukken die elk een hoofdonderwerp van het CBR theorie-examen behandelen, met aansluitend een aantal oefenvragen. Een effectieve uitleg met leuke, versterkende animaties en video’s om de theorie te leren en nooit meer te vergeten!

Aan het eind van de lesstof van de opleiding heb je nog 3 uur toegang tot oefenvragen per onderwerp, geselecteerde moeilijke examenvragen en 40 complete examentrainingen. Je ontvangt je inlogcode hiervoor per e-mail nadat je betaald hebt en kunt dus direct aan de slag. Je krijgt 3 weken toegang tot dit online lesmateriaal. Deze gaan in na het activeren van je inlogcode.

MOET IK MIJ VOORBEREIDEN OP DE CURSUS?

Een goed begin is het halve werk;) Dus ja, wij adviseren zeker om het online lesmateriaal alvast door te nemen. Je ontvangt direct na aanmelding de inlogcode voor dit online lesmateriaal.

Waar wordt de cursusdag gegeven?

De cursus wordt gegeven in ons pand in Oldenzaal, aan de Kelvinstraat 1B.

Hoe ziet de cursusdag eruit?

De cursusdag begint om 9:00 uur ’s ochtends. De theorielesstof wordt in blokken uitgelegd, waarna je direct gaat oefenen. Rond 12:00 houden we een halfuurtje pauze. Let op: vergeet niet om zelf lunch mee te nemen. De middag besteden we vooral aan het oefenen van examenvragen van het CBR. De cursus duurt tot ongeveer 15:00 uur. Aan het einde van de dag ben je helemaal klaar om het theorie-examen af te leggen! Uiteraard zijn er tussendoor ook voldoende kleine pauzemomenten.

is een theoriecursus nodig?

Het CBR theorie-examen wordt over het algemeen als zeer pittig ervaren. Je zult de theorie-lesstof echt onder de knie moeten hebben, om te kunnen slagen voor het examen. Onze theoriecursus is afgestemd op het CBR-theorie-examen: alle lesstof komt aan bod. Je leert geen snelle trucjes, maar krijgt écht inzicht. Mede omdat onze een theoriecursus gegeven wordt door eigen rijinstructeurs. Zij weten als geen ander waar je in de praktijklessen tegenaan loopt, en welke onderdelen als lastig worden ervaren. Tijdens de cursussen wordt extra aandacht aan deze verkeerssituaties gegeven. Een cursus is dus niet noodzakelijk, maar wel een optimale voorbereiding op jouw theorie-examen!

Hoelang is een theoriecertificaat geldig?

Op het moment dat je slaagt voor jouw autotheorie bij het CBR, is het certificaat 1,5 jaar geldig.

Wat kost een theorie-examen?

Het theorie-examen heeft bij het CBR een vaste prijs van €48 (2024).

Hoe bereid ik mij het beste voor op mijn theorie-examen?

Het CBR theorie-examen wordt over het algemeen als zeer pittig ervaren. Je zult de theorie-lesstof echt onder de knie moeten hebben, om te kunnen slagen voor het examen. Een goede voorbereiding is het halve werk! Bijvoorbeeld met onze all-in theoriecursus.

Onze theoriecursus is afgestemd op het CBR-theorie-examen: alle lesstof komt aan bod. Je leert geen snelle trucjes, maar krijgt écht inzicht. Mede omdat onze een theoriecursus gegeven wordt door eigen rijinstructeurs. Zij weten als geen ander waar je in de praktijklessen tegenaan loopt, en welke onderdelen als lastig worden ervaren. Onze rijinstructeur Odille vertelt je er meer over in deze video.

Maar misschien heb jij de voorkeur voor zelfstudie, of individuele theorielessen. Ook dat kan bij ons!

MOET IK EERST MIJN THEORIE HALEN OM TE KUNNEN STARTEN MET PRAKTIJKLESSEN?

Een theoriecerticficaat is niet verplicht als je start met praktijklessen. Je hebt het theoriecertificaat wel nodig als je een tussentijdse toets of het praktijkexamen gaat afleggen. Toch adviseren wij altijd om te starten met theorie, omdat dit een belangrijke basis is voor het vervolg van je rijopleiding. Als jij je theoriecertificaat al hebt behaald wanneer je start met praktijklessen, heb je meer inzicht in het verkeer. Hierdoor heb jij minder rijlessen nodig om je rijbewijs te halen.

Wat kost het halen van een motorrijbewijs?

Om je motorrijbewijs te behalen moet je 3 examens afleggen: een theorie-examen en 2 praktijkexamens, te weten; Voertuigbeheersing (AVB) en Verkeersdeelneming (AVD). De kosten voor het theorie-examen bedragen € 41, en voor de praktijkexamens betaal je €79 (AVB) en €140 (AVD) in 2024.

De kosten hiervoor staan dus vast, maar de totale prijs voor je rijbewijs wordt bepaald door het aantal dagdelen rijlessen dat je nodig hebt om de examens met goed gevolg af te leggen. Ben je een snelle leerling, dan heb je mogelijk genoeg aan 3 dagdelen AVB (€406) en 3 dagdelen AVD (€763). Maar het aantal benodigde rijlessen verschilt uiteraard per persoon. Verder is het totaalbedrag afhankelijk van of je misschien herexamens nodig hebt.

Hoe oud moet ik zijn om te starten met motorrijles?

Wanneer je mag beginnen met volgen van motorrijlessen, hangt af van het categorie rijbewijs dat je wilt en kunt behalen.

Omdat wij de categorie A1 niet aanbieden, kun je bij Brookhuis starten met motorrijles vanaf je 20e. Dit is de leeftijd waarop je als beginnende motorrijder rijlessen mag nemen voor categorie A2. Heb je al een rijbewijs lichte motor (A1)? Dan mag je al vanaf 19 jaar rijles nemen op een middelzware motor.

Rijles voor de zware motor (A) mag vanaf je 21e. Maar let op: ben je beginner, en wil je graag je rijbewijs A zonder aantekening code 80 halen, dan moet je minimaal 24 jaar zijn om rijexamen te mogen doen.

welk rijbewijs heb ik nodig om op een motor te mogen rijden?

Je mag alleen op een motor rijden als je in het bezit bent van een motorrijbewijs. Het motorrijbewijs bestaat uit 3 verschillende categorieën: A, A2 en A1. Het type rijbewijs dat je kunt halen, hangt af van het vermogen van de motor waar je op rijdt, je leeftijd én je ervaring.

Hoe ziet een motorrijopleiding eruit?

Onze motor rijopleiding bestaat uit 4 stappen. Je start je opleiding met een Try the bike, een eerste proefles. Na deze les geeft onze instructeur je een eerlijk advies over het te volgen rijlessen en de kosten. Een Try the bike is geheel vrijblijvend en verplicht je tot niets. Besluit je verder te gaan met de opleiding, dan vervolg je jouw opleiding met motor theorie. Daarna start je met het eerste praktijkdeel voertuigbeheersing (AVB). Nadat je het AVB-examen en theorie-examen met succes hebt afgerond, start je met het laatste deel van de motoropleiding: het praktijkdeel verkeersdeelname (AVD) en het AVD-praktijkexamen.

Wat is het getrapte traject voor het motorrijbewijs?

Het getrapte traject houdt in dat je begint met het A1-rijbewijs, vervolgens doorgaat naar het A2-rijbewijs, en uiteindelijk het A-rijbewijs behaalt. Dit traject is gebaseerd op je leeftijd en ervaring. In dit artikel leggen we uit hoe het getrapte traject werkt.

Krijg ik tijdens de oefenexamens dezelfde vragen als bij het CBR?

Je krijgt dezelfde soort vragen als bij het CBR. Onze vragen zijn gebaseerd op echte vragen die door het CBR gesteld worden.

Komen alle onderwerpen van het examen aan bod?

Ja, na het doorlopen van de opleiding en de oefenexamens weet je alles wat je nodig hebt om te kunnen slagen.

Wanneer kan ik starten met leren?

Zodra je het pakket hebt afgerekend, ontvang je een inlogcode in je mail. Daarmee kun je direct beginnen!

Hoelang doe ik ongeveer over het zelfstudie lesmateriaal?

In principe kun je de opleiding in een aantal uur doorlopen. Hij is speciaal bedoeld voor mensen die lekker snel willen leren. Maar je hebt langer toegang tot de lesstof, dus doe erover zo lang je wilt! Bij pakket basis is dit 1 week, bij pakket compleet 3 weken, en bij pakket plus 3 maanden.

Hoelang krijg ik toegang tot de oefenexamens?

Afhankelijk van je gekozen pakket, heb je  2 uur (basis), 3 uur (compleet) of 5 uur (plus) toegang tot de oefenexamens. De uren gaan pas in zodra jij start met oefenen. Sluit je af? Dan blijft je resterende tegoed gewoon geldig.

Hoelang krijg ik toegang tot de leerstof?

Afhankelijk van je gekozen pakket, heb je 1 week (basis), 3 weken (compleet) of 3 maanden (plus) toegang tot de leerstof. De periode gaat pas in nadat je voor het eerst hebt ingelogd.

WELKE LESMETHODES KUNNEN RIJSCHOLEN TOEPASSEN?

Er zijn veel verschillende lesmethodes. De RIS-methode is de populairste, en wordt ook gebruikt door Brookhuis. Onze instructeur Dominique vertelt je hier meer over onze rijlesmethodes.

Hoe kies ik een goede rijschool?

Het is zover, je mag beginnen met het halen van je autorijbewijs. De keuze in rijschool is erg bepalend voor hoe zelfverzekerd jij tijdens en na het praktijkexamen achter het stuur zit. Wij leggen uit waarom en waar je wel op moet letten bij het kiezen van een rijschool. Lees verder!

KAN IK NA HET BEHALEN VAN MIJN RIJBEWIJS OOK IN EEN SCHAKELAUTO RIJDEN?

Nee. Slaag je in een elektrische auto, dan ontvang je een rijbewijs met code 78, wat betekent dat je alleen in een automaat mag rijden. Deze zogenaamde automaatcode is in Zwitserland en Duitsland al afgeschaft. In Nederland blijft de situatie voorlopig onveranderd, maar er zijn gesprekken gaande tussen de Nederlandse overheid en de rijschoolbranche om ook hier de automaatcode op het rijbewijs af te schaffen. Wil je graag elektrisch lessen, maar uiteindelijk wel een rijbewijs zonder code 78? Hiervooor wij een voordelig opschakelpakket aan.

Hoeveel rijlessen heb ik gemiddeld nodig?

Een gemiddelde Brookhuis leerling heeft 32,5 uur rijles nodig om te slagen voor het reguliere praktijkexamen (schakel). Met een automaat (code 78) ligt dit gemiddelde veel lager, doordat je niet meer hoeft te leren schakelen. Je bespaart hiermee ongeveer 10 rijlessen van 45 minuten. Een gemiddelde Brookhuis leerling, die elektrische rijlessen volgt, heeft ongeveer 24,5 uur rijles nodig om te slagen voor het praktijkexamen. Lees meer.

Wat kost een rijopleiding elektrisch?

Je kunt bij ons al een volledig pakket krijgen voor €1250,-. Dit pakket bevat 20 rijlessen, een tussentijdse toets, een praktijkexamen en EV-training. De legeskosten van het CBR zijn nog niet in dit pakket opgenomen. Ben jij een hele snelle leerling, dan zou je aan dit pakket genoeg hebben. Maar gemiddeld gezien heb je waarschijnlijk nog een aantal losse lessen extra nodig.

Waar kan ik elektrische rijlessen volgen?

Je kunt vanaf 4 startlocaties rijlessen volgen, centraal gelegen in Twente. Namelijk vanaf ons pand in Enschede (wij zijn gevestigd aan het stationsplein in Enschede: Piet Heinstraat 21) , en vanaf station Oldenzaal, station Hengelo en station Almelo. Vanaf hier beginnen en eindigen alle lessen.

Wij hebben gekozen voor deze locaties omdat ze mooi centraal gelegen zijn, en daarmee makkelijk bereikbaar zijn (en vaak kunnen leerlingen gratis reizen met het OV). Ook hebben wij gekozen voor vaste opstapplaatsen om zo loze kilometers en tijd te besparen en zo duurzamer bezig te zijn. Tot slot is het makkelijk en duurzamer om centrale laadpunten te hebben.

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN ELEKTRISCHE RIJOPLEIDING EN EEN REGULIERE RIJOPLEIDING (SCHAKEL)?

Er zijn een aantal verschillen tussen de twee rijopleidingen. Bij de e-rijopleiding leer je rijden in een elektrische automaat. Daarnaast leer je alle ins en outs van deze ADAS-systemen en leer je deze toepassen in de praktijk. Ook leren wij jou alles over laden, laadstations en hoe je opladen het beste kunt plannen. Je krijgt zelf de verantwoordelijkheid je rijlessen in te plannen met onze app. Je hebt bij Take Charge dus je eigen rijopleiding in handen!

Met de elektrische rijopleiding heb je minder rijlessen nodig dan met de reguliere rijopleiding. Je bespaart veel rijlessen, doordat je niet hoeft te leren schakelen.

Maar, slaag je met je praktijkexamen in een elektrische auto dan ontvang je een rijbewijs met aantekening code 78.

WAT KOST EEN VAARBEWIJS?

Het examen Klein Vaarbewijs 1 (KVB1) kost € 45,35 bij het CBR (2023). Om je optimaal op het examen voor te bereiden, adviseren wij je om een cursus te volgen. Tijdens onze 1-daagse vaarcursus leren wij je alle benodigde theorie voor het vaarbewijs 1 (KVB1). De kosten hiervoor bedragen €99. Dit is exclusief de bijkomende kosten voor het lesmateriaal (theorieboek)  à €37.

HOE OUD MOET JE ZIJN OM HET VAARBEWIJS TE KUNNEN HALEN?

De minimumleeftijd om in het bezit te komen van het klein vaarbewijs is 18 jaar. Wel is het mogelijk om examen te doen voordat je 18 jaar bent. Je krijgt van het CBR een bewijs mee dat je met goed gevolg het examen hebt gemaakt. Zodra je 18 jaar bent kun je dit bewijs insturen en pas dan krijg je het vaarbewijs.

HOE BEREID IK MIJ VOOR OP HET VAARBEWIJS EXAMEN?

Om het vaarbewijs theorie-examen te kunnen halen, moet je alle lesstof écht goed onder de knie hebben. Wil jij optimaal voorbereid zijn en snel je vaarbewijs halen, dan is een vaarcursus een slimme keuze. Tijdens onze 1-daagse vaarcursus leren wij je alle benodigde theorie voor het vaarbewijs 1 (KVB1), zodat je het examen met glans doorstaat.

HOE ZIET HET VAARBEWIJS EXAMEN ERUIT?

Dit is een theorie-examen, die je aflegt bij het CBR. Het examen duurt 60 minuten en bestaat uit 40 meerkeuzevragen. Je hoeft voor het behalen van een Klein Vaarbewijs dus geen praktijkexamen te doen.

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN VAARBEWIJS 1 EN VAARBEWIJS 2?

Met het Klein Vaarbewijs 1 (KVB1) mag je op rivieren, kanalen en kleine meren varen. Je mag alle soorten schepen besturen, mits ze niet langer zijn dan 25 meter. Vaarbewijs I is dus geschikt voor varen op (kleinere) binnenlandse wateren. Er geldt geen maximum pk’s.

Het Klein Vaarbewijs 2 is een aanvullend vaarbewijs. 2. Met het vaarbewijs 2 mag je ook op de grote wateren varen, zoals op de Waddenzee, het IJsselmeer, de Oosterschelde en de Westerschelde.

WANNEER HEB IK EEN VAARBEWIJS NODIG?

Of je een vaarbewijs nodig hebt hangt af van de grootte van de boot en de maximale snelheid die de boot kan halen. In Nederland is een vaarbewijs verplicht voor elke waterscooter, jetski, of motorboot die vol gas harder kan dan 20 km per uur, en voor boten die langer zijn dan 15 meter.

Moet ik eerst mijn theorie halen om te kunnen starten met scooter rijles?

Ja, voordat je begint aan je praktijklessen, moet je jouw theoriecertificaat behaald hebben. Eerder mag je niet de weg op.

Wat kost het halen van je scooter rijbewijs?

Bij Brookhuis behaal je gegarandeerd tegen de laagste prijs je scooterrijbewijs.  Je volgt geen losse rijlessen, maar een dagopleiding. Hierdoor kunnen wij de opleiding heel goedkoop aanbieden. Voor onze 1-daagse opleiding inclusief praktijkexamen, betaal je slechts €355.

Wil je ook graag een theoriecursus volgen? Dat kan! Wij bieden een 1-daagse online theoriecursus aan, voor €99,-. Dit is inclusief extra online lesmateriaal en examentraining. Extra goedkoop theorie & praktijk in 1 pakket? Ga dan voor onze combideal!

Op welke leeftijd mag ik het praktijkexamen voor de scooter afleggen?

Dit mag vanaf je 16e. Uiteraard moet je dan wel in het bezit zijn van je theoriecertificaat.

Hoe oud moet ik zijn om te starten met scooter rijles?

Je mag vanaf 15,5 al theorie-examen doen voor je scooterrijbewijs. Om vervolgens praktijklessen te mogen volgen, moet je 16 jaar oud zijn. Het is verplicht om je theorie gehaald te hebben voordat je aan de rijlessen mag deelnemen.

Hoe ziet de scooter rijopleiding eruit?

Dit begint met het behalen van je theoriecertificaat. Nadat jij deze hebt behaald, ben je klaar voor de praktijk. Scooterrijlessen worden bij ons aangeboden als een 1-daagse praktijkopleiding. Je volgt dan geen losse rijlessen, maar een dagopleiding, met aansluitend het CBR-praktijkexamen. Dat betekent ’s morgens met rijlessen beginnen , en aan het eind van de dag je rijbewijs op zak!

Wat kost het halen van je theorie?

Voordat je praktijklessen mag volgen, moet je geslaagd zijn voor je theorie-examen. Het theorie-examen heeft bij het CBR een vaste prijs van €48 (2024). Maar hier heb je nog geen lesmateriaal voor. De kosten hiervan zijn afhankelijk van hoe jij je graag je theorie wilt leren. Ga je voor een klassikale dagcursus, online zelfstudie, individueel les of een theorieboek? Aan jou de keuze!

Wat kost het theorie-examen?

Het theorie-examen heeft bij het CBR een vaste prijs van €48 (2024).

Wat kost het halen van je theorie?

Voordat je praktijkexamen af mag leggen, moet je geslaagd zijn voor je theorie-examen. Het theorie-examen heeft bij het CBR een vaste prijs van €48 (2024). Maar hier heb je nog geen lesmateriaal voor. De kosten hiervan zijn afhankelijk van hoe jij je graag je theorie wilt leren. Ga je voor een klassikale dagcursus, online zelfstudie, individueel les of een theorieboek? Aan jou de keuze!

Wat kost een rijles ?

Bij Brookhuis betaal je slechts 46 euro voor een losse rijles. Maar wanneer je start met het halen van je rijbewijs, zou je eigenlijk helemaal niet geïnteresseerd moeten zijn in de prijs van één losse rijles. De totale kosten voor het behalen van je rijbewijs zijn veel belangrijker.

Wanneer kan ik het beste starten met theorie?

Op het moment dat je slaagt voor jouw autotheorie bij het CBR, is het certificaat 1,5 jaar geldig. Je hebt een geldig theoriecertificaat nodig om een praktijkexamen af te mogen leggen, dit mag vanaf je 17e. Als je graag meteen op je 17e af wilt rijden, is het raadzaam om op je 16e te starten met de theorie. Een theorie-examen afleggen mag namelijk al vanaf je 16e, en het volgen van rijlessen mag als je 16,5 jaar bent. Wij raden sowieso altijd aan om direct te starten met theorie, omdat je hier veel voordeel van hebt tijdens de praktijklessen.

Lees alles wat je moet weten over het auto-theorie examen.

Moet ik eerst mijn theorie halen om te kunnen starten met rijles?

Een theoriecertificaat is niet verplicht als je start met praktijklessen. Je hebt het theoriecertificaat wel nodig als je een tussentijdse toets of het praktijkexamen gaat afleggen. Toch adviseren wij altijd om te starten met theorie, omdat dit een belangrijke basis is voor het vervolg van je rijopleiding. Als jij je theoriecertificaat al hebt behaald wanneer je start met praktijklessen, heb je meer inzicht in het verkeer. Hierdoor heb jij minder rijlessen nodig om je rijbewijs te halen. Krijg hier meer inzicht van alle voordelen.

Wat is een tussentijdse toets en is dit verstandig om te doen?

De TTT is een soort proefexamen bij het CBR, en is bedoeld om je zo goed mogelijk voor te bereiden op het praktijkexamen. Een groot voordeel is dat je vrijstelling kunt verdienen voor de bijzondere verrichtingen in het echte rijexamen. Als je daar al vanaf bent, rijd je wat rustiger tijdens je praktijkexamen. 

Maar veel belangrijker, het volgen van een tussentijdse toets verhoogt je slagingskans bij het praktijkexamen. Het slagingspercentage ligt na een tussentijdse toets namelijk rond de 60%. Bij de leerlingen die zonder tussentijdse toets het eerste praktijkexamen doen, ligt dit slechts rond de 47%. Lees meer over de tussentijdse toets.

Hoelang duurt een rijles?

Een standaard rijles duurt bij ons 45 minuten, de lesprijs is dan ook per 45 minuten weergegeven. Echter, wij adviseren altijd om lessen van 1,5 uur te volgen, omdat gebleken is dat dit de meest effectieve lestijd is, en je hier het meest van leert. Wij proberen daarom altijd lessen van 1,5 uur in te plannen. Maar uiteindelijk bepaal jij zelf hoe lang je een rijles wilt laten duren.

Hoe oud moet ik zijn om te kunnen starten met rijles?

Al vanaf 16,5 jaar mag je starten met het volgen van autorijlessen. En je theorie-examen kun je zelfs al halen vanaf je 16e. Vanaf 17 jaar is het mogelijk om een rijbewijs voor de auto te halen, want vanaf deze leeftijd mag je praktijkexamen afleggen. Tot je 18e verjaardag mag je alleen onder begeleiding van een coach met begeleiderspas autorijden.

Lees alles over je rijbewijs halen met 17 jaar.

Hoeveel rijlessen heb ik nodig?

Dit hangt onder andere af van jouw lessnelheid en rijvaardigheid. Maar gemiddeld ligt het benodigde aantal rijlessen bij ons op 43 rijlessen (= 32,5 lesuren). Dit terwijl het landelijk gemiddelde op 57 rijlessen (=43 lesuren) ligt, blijkt uit onderzoek van het CBR (2023).

Wat kost het halen van een rijbewijs?

Wanneer je het autorijbewijs wil gaan halen, moet je rekening houden met verschillende kosten. De totale kosten kunnen variëren afhankelijk van hoeveel rijlessen je nodig hebt en of je in één keer slaagt voor zowel het theorie- als het praktijkexamen.

Wel kunnen we antwoord geven op de vraag hoeveel rijlessen een leerling gemiddeld nodig heeft bij Brookhuis. Een Brookhuis-leerling heeft gemiddeld 32,5 uur rijles nodig. Dit terwijl het landelijk gemiddelde op 43 ligt (CBR 2023). Bij ons haal je dus sneller je rijbewijs, met minder lessen! Hier lees je meer over de kosten.

Rijles Configurator

Wij weten als geen ander hoeveel er op je afkomt als het gaat om je autorijbewijs halen. Daarom hebben wij een rijles-configurator ontwikkeld, die voor jou alle belangrijke kosten en onderdelen doorloopt. Naast dat dit informerend is, kun je ook meteen je eigen pakket samenstellen. Hierdoor heb jij een duidelijke indicatie over de kosten die je kunt verwachten bij het halen van je rijbewijs! 

Kan ik mijn rijlessen in termijnen betalen?

Ja, dit is mogelijk! Wil je je rijlessen per maand betalen? Of misschien per kwartaal? In overleg kijken we samen naar de mogelijkheden voor jou. Het is alleen belangrijk om je gehele rijopleiding te hebben afbetaald voordat je praktijkexamen doet. Dus hou de betalingen goed in de gaten. Lees verder.

Hoelang duurt een rijopleiding?

De duur van een rijopleiding verschilt van persoon tot persoon. In principe kunnen wij in 12 weken jouw gehele rijopleiding plannen, maar dit is wel afhankelijk van een aantal factoren. Zo moet je al het bezit zijn van je theoriecertificaat en moet je voldoende beschikbaar zijn voor het volgen van rijlessen .

Verder hebben wij geen invloed op de beschikbaarheid van praktijkexamens bij CBR, en helaas zijn hier nog steeds  enorme wachttijden (momenteel rond de 15 tot 20 weken). Het advies? Meld je tijdig aan voor rijlessen, zodat wij alvast je examen ver vooruit kunnen reserveren. 

kan ik direct beginnen met een 10-daagse rijopleiding?

Nee, helaas is dit niet mogelijk. Dit heeft te maken met de wachttijden van het CBR, waar jij je praktijkexamen af moet leggen. De wachttijden hiervoor zijn momenteel zo'n 4-5 maand. Dat betekent dat als je een 10-daagse spoedopleiding wilt volgen, jij je ruim van tevoren aan moet melden. Het heeft namelijk geen zin om nu al lessen te volgen, als je pas over 4-5 maand examen af kunt leggen bij het CBR.

Is leren schakelen moeilijk?

Het leren schakelen in een auto met een versnellingsbak en koppeling kan voor sommige mensen uitdagend zijn, maar met de juiste instructies van onze rijinstructeurs en goed oefenen is het zeker goed te doen. Kijk maar eens om je heen hoeveel mensen wereldwijd in een schakel-auto rijden.

Verschilt het praktijkexamen in een schakel-auto van een automaat praktijkexamen?

Het enige verschil is de auto, waarin je het praktijkexamen moet afleggen. Bij het praktijkexamen in een schakel-auto wordt er goed gekeken of je het voertuig, het schakelen en de koppeling goed onder controle hebt. Bij een automaat heb je natuurlijk geen versnellingsbak en koppeling, dus wordt alleen gekeken of je het voertuig goed onder controle hebt. De examenrit, de verkeersregels, de verkeerssituaties en de vereisten om te slagen zijn bij beide examens precies hetzelfde.

Wat houdt de aantekening code 78 op je rijbewijs in?

Code 78 op het autorijbewijs geeft aan dat je alleen gekwalificeerd bent om voertuigen te besturen die zijn uitgerust met een automatische transmissie. Met andere woorden, als je rijbewijs deze aantekening heeft, mag je geen voertuigen besturen die een handgeschakeld zijn.

Hoeveel lessen heb ik gemiddeld nodig van automaat naar schakel?

Uit onze eigen praktijkervaring blijkt dat het leren koppelen en schakelen gemiddeld 10 rijlessen kost. Maar dit is zonder enige rijervaring. Als je het automaat rijbewijs hebt gehaald, dan heb je al ervaring met rijden, anticiperen op het verkeer en ken je als het goed is alle verkeersregels. Dit samen kan ervoor zorgen dat je minder dan het gemiddelde van 10 rijlessen nodig hebt. In het opschakelpakket zitten 6 schakel-rijlessen, voor sommigen is dit pakket een mooie basis, maar het kan ook genoeg zijn om in één keer te kunnen slagen voor het praktijkexamen.

Moet ik opnieuw theorie-examen doen?

Nee, gelukkig is dit niet nodig! Je automaat rijbewijs is geldig voor het theorie-certificaat. Dus zelfs na 10 jaar rijden in een automaat, kun je gewoon opschakelen met het praktijkexamen zonder de auto theorie opnieuw te behalen.

Moet ik opnieuw een praktijkexamen afleggen?

Ja! Wanneer jij de aantekening code 78 niet meer op je autorijbewijs wil, moet je opnieuw praktijkexamen doen. Dit keer moet het praktijkexamen wel plaatsvinden in een schakelauto.

IK HEB NOG GEEN ERVARING MET EEN AANHANGER, IS DEZE DAGOPLEIDING DAN WEL GESCHIKT VOOR MIJ?

Wij adviseren je in dat geval om een extra aanhangerrijles (intake) te volgen. Tijdens deze intake kunnen wij je rijvaardigheid bepalen. In de meeste gevallen plannen wij daarna samen met jou direct een datum voor de dagopleiding.

VANAF WELKE LEEFTIJD KAN IK DE BE-OPLEIDING VOLGEN?

Je moet 18 jaar zijn om je BE-rijbewijs te mogen halen. Uiteraard moet je dan wel al in het bezit zijn van je B-rijbewijs.

WAAROM MOET IK DE RIJSCHOOL MACHTIGEN EN WAAR DOE IK DIT?

Wil je rijexamen doen? Dan moet je ons als rijschool machtigen om het praktijkexamen voor jou te reserveren bij het CBR. Zonder deze machtiging kunnen wij dus geen praktijkexamen voor jou aanvragen. Je machtigt je rijschool via de website van het CBR . Je moet hier het rijschoolnummer van Brookhuis invullen. Ons rijschoolnummer is: 1927Z1.

WAT IS EEN GEZONDHEIDSVERKLARING EN WAAR VRAAG IK DIT AAN?

Voor het halen van je BE-rijbewijs heb je een Gezondheidsverklaring nodig. Het CBR checkt hiermee of je lichamelijk en geestelijk gezond genoeg bent om je rijbewijs te halen. Je kunt de gezondheidsverklaring aanvragen via de website van het CBR . Zonder deze verklaring kunnen wij geen praktijkexamen voor jou aanvragen.

WAT ZIJN DE KOSTEN VOOR EEN BE RIJBEWIJS?

De 1-daagse praktijkopleiding kost bij ons slechts €475. Dit is inclusief CBR examen en leges. Door de grote aantallen examens die we als grote verkeersschool inkopen en de strakke planning, kunnen we veel goedkoper werken dan andere rijscholen.

HOE ZIET DE AANHANGER RIJOPLEIDING ERUIT?

Met onze dagcursus behaal jij in 1 dag je BE rijbewijs. Je hebt de gehele dag rijles met je medekandidaat. ’s Ochtends starten we met een korte theorie-uitleg, waarna je meteen rijlessen krijgt van onze vakspecialisten, en aansluitend het praktijkexamen aflegt. Aan het einde van de dag ben jij in het bezit van je BE rijbewijs!

MOET JE THEORIE DOEN VOOR JE AANHANGER RIJBEWIJS?

Nee, er is geen theorie examen nodig om je aanhanger rijbewijs te halen. Om je BE rijbewijs te halen voor je aanhangwagen, moet je een praktijk examen doen.

WANNEER HEB IK AAN HET B RIJBEWIJS GENOEG?

Met een rijbewijs B mag je een aanhanger besturen, onder bepaalde voorwaarden. Zo mag je een aanhangwagen of oplegger trekken waarvan het gewicht minder is dan 750 kilo (inclusief laadvermogen). Als de aanhanger of oplegger zwaarder is dan 750 kilo, dan is rijbewijs B toegestaan als de toegestane maximummassa van beide voertuigen samen niet meer bedraagt dan 3.500 kilo

WANNEER HEB IK EEN AANHANGER RIJBEWIJS (BE) NODIG?

Je hebt een BE rijbewijs nodig, als je een aanhangwagen of oplegger wilt trekken met een gewicht van meer dan 750 kilo (inclusief laadvermogen) en het gewicht van de totale massa (auto+aanhanger) zwaarder is dan 3.500 kilo.

Waarom is mijn reservering pas definitief als ik de machtiging heb geregeld?

Bij ons is de AM-opleiding een 1-daagse opleiding, waarbij je op dezelfde dag het praktijkexamen aflegt. Dit examen moeten wij op jouw naam reserveren bij het CBR. Dit is echter pas mogelijk, wanneer jij de machtiging hebt geregeld. Daarom vragen wij je beide zaken binnen 24 uur na aanmelding te regelen, zodat wij direct jouw examen kunnen plannen.

Als wij het examen niet tijdig voor jou kunnen reserveren, kunnen wij de het gereserveerde opleidingsmoment helaas niet voor jou vasthouden. De door jouw gekozen dag wordt dan weer vrijgegeven voor een andere kandidaat. . Uiteraard nemen we dan direct contact met je op om een andere dag te plannen voor je opleiding.

Waarom moet ik de rijschool machtigen en waar doe ik dit?

Wil je rijexamen doen? Dan moet je ons als rijschool machtigen om het praktijkexamen voor jou te reserveren bij het CBR. Je machtigt je rijschool via de website van het CBR. Hiervoor heb je het rijschoolnummer van Brookhuis nodig. Dit is: 1927Z1. Zonder deze machtiging kunnen wij geen praktijkexamen voor jou aanvragen.

GEVEN JULLIE OOK EEN THEORIECURSUS?

Nee. Wel kun je bij ons een online theorieopleiding (zelfstudie) of theorieboek aanschaffen. Zo kun je op eigen tempo alle lesstof doornemen, en goed voorbereid aan het examen deelnemen.

MOET IK VOOR HET MOTORRIJBEWIJS EEN THEORIE EXAMEN DOEN ALS IK AL IN HET BEZIT BEN VAN EEN AUTORIJBEWIJS?

Ja, je moet bij het praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD) in het bezit zijn van een geldig theoriecertificaat A.

MOET IK MIJN MOTORTHEORIE HEBBEN BEHAALD OM TE STARTEN MET RIJLESSEN?

Als je al een autorijbewijs hebt, mag je zonder theorie de praktijklessen volgen voor zowel AVB als AVD. Ook mag je het examen voor de bijzondere verrichtingen (AVB) afleggen. Toch adviseren wij je om direct na de Try the Bike te starten met het halen van je motor theorie. Hiermee voorkom je wachttijden en onnodige kosten.  Zonder theorie mag je namelijk geen AVD-praktijkexamen afleggen.

Heb jij je autorijbewijs al gehaald? Dan mag je officieel wel al deelnemen aan het AVB-examen. Maar bij Brookhuis merken we dat er een groot gat ontstaat in de planning, tussen de AVB en de AVD, zodra kandidaten nog niet hun motor theorie hebben gehaald.

OP WELKE LEEFTIJD MAG JE HET PRAKTIJKEXAMEN VOOR DE MOTOR AFLEGGEN?

Vanaf 18 jaar mag je bij het CBR examen voertuigbeheersing (AVB) en examen verkeersdeelneming (AVD) doen op een lichte motor (A1). Vanaf 20 jaar mag je examen doen op een middelzware motor (A2). En vanaf 21 jaar op een zware motor (A).

HOEVEEL MOTORRIJLESSEN HEB IK NODIG?

Dit hangt onder andere af van jouw lessnelheid en rijvaardigheid. Maar gemiddeld heb je voor zowel je AVB als AVD 4 dagdelen nodig, om te kunnen slagen.

Om een passend advies te kunnen geven, adviseren wij je om een Try the bike te doen. Na deze eerste rijles geeft onze instructeur jou een indicatie van het aantal benodigde lessen, zodat jij weet wat je kunt verwachten.

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN RIJBEWIJS A1, A2 EN A?

Binnen het motorrijbewijs zijn er verschillende rijbewijzen: A1 voor lichte motoren, A2 voor middelzware motoren, en A voor de zwaarste motoren met onbeperkt vermogen. Het type rijbewijs dat je kunt halen, hangt af van het vermogen van de motor waar je op rijdt, je leeftijd én je ervaring.

Je kunt je rijbewijs namelijk op twee manieren je motorrijbewijs halen: direct of via het getrapte traject. Direct naar A kan enkel als je 24 jaar of ouder bent. Ben je jonger dan 24, dan is de enige optie het getrapte traject.

Met hoeveel leerlingen volg je samen een try the bike?

Bij Brookhuis volg je met maximaal 2 leerlingen een Try The Bike, zoals het hoort. Zo kan onze instructeur jullie allebei goed begeleiden, en haal jij het meeste uit je eerste motorrijles!

VANAF WELKE LEEFTIJD MAG IK EEN TRY THE BIKE AANVRAGEN?

Vanaf 20 jaar ben je van harte welkom om bij ons een Try The Bike te komen volgen!

Omdat wij de categorie A1 niet aanbieden, kun je bij Brookhuis starten met motorrijles vanaf je 20e. Dit is de leeftijd waarop je als beginnende motorrijder rijlessen mag nemen voor categorie A2. Een Try The Bike kan daarom ook pas vanaf deze leeftijd.

HOELANG DUURT EEN TRY THE BIKE?

Een Try The Bike rijles duurt 90 minuten.

OP WELKE LOCATIE WORDT DE TRY THE BIKE GEGEVEN?

De Try The Bike wordt gegeven op ons eigen oefenterrein in Enschede, waar ook je examen is. Je gaat van start vanaf op parkeerplaats P3 bij de Groslch Veste (Colosseum 150 Enschede).

Waarom een try the bike?

Motorrijden lijkt je te gek. Maar misschien twijfel je nog, is zo'n motor echt wel iets voor jou? Boek dan geheel vrijblijvend een Try the Bike! Tijdens proefles kun je ervaren hoe het is om motor te rijden. Tevens kan onze instructeur na afloop voor jou een inschatting maken hoeveel lessen je nodig hebt om je rijbewijs te halen. Dan weet je meteen hoeveel het halen van je motorrijbewijs ongeveer gaat kosten.

IK HEB NOG NOOIT MOTORGEREDEN, IS EEN TRY THE BIKE DAN GESCHIKT OM MEE TE STARTEN?

De Try The Bike is juist bedoeld om mee te starten. Je maakt tijdens deze proefles kennis met de verschillende aspecten van de motor en motorrijden. Zo krijg je een goede indruk van het motorrijlessen en van onze lesmethode. Na de proefles krijg je een persoonlijk lesadvies, voor een eventueel vervolg van de rijopleiding.

Wat moet ik regelen rondom mijn rijopleiding auto?

Als je je autorijbewijs wil gaan halen, komt er veel op je af. Maar waar moet je allemaal aan denken? Wij hebben een checklist voor jou opgesteld, zodat jij niets belangrijks vergeet.

Is een proefles echt gratis?

Ja, een proefles is echt helemaal gratis en vrijblijvend. Na afloop van de proefles geeft de instructeur jou advies over de opleidingsmogelijkheden.

WAAR KAN IK EEN PROEFLES VOLGEN?

Je kunt vanaf 4 startlocaties rijlessen volgen, centraal gelegen in Twente. Namelijk vanaf ons pand in Enschede (wij zijn gevestigd aan het stationsplein in Enschede: Piet Heinstraat 21) , en vanaf station Oldenzaal, station Hengelo en station Almelo. Vanaf hier beginnen en eindigen de proeflessen.

Wij hebben gekozen voor deze locaties omdat ze mooi centraal gelegen zijn, en daarmee makkelijk bereikbaar zijn (en vaak kunnen leerlingen gratis reizen met het OV). Ook hebben wij gekozen voor vaste opstapplaatsen om zo loze kilometers en tijd te besparen en zo duurzamer bezig te zijn. Tot slot is het makkelijk en duurzamer om centrale laadpunten te hebben.

WAT ZIJN DE VOORWAARDEN VOOR HET VOLGEN VAN EEN PROEFLES?

Een proefles is ervoor bedoeld om je kennis te laten maken met Take charge van brookhuis. Het is niet de bedoeling dat je deze les bijvoorbeeld als opfriscursus of extra les boekt. Daarom hanteren wij de voorwaarde dat je niet eerder autorijles bij ons mag hebben gevolgd, en niet in het bezit mag zijn een autorijbewijs. De proefles wordt gegeven in een elektrische automaat (CUPRA born)

Wil je rijlessen volgen in een schakelauto? Vraag dan een reguliere proefles aan!

Kun je onverhoopt niet? Geen probleem! Maar Laat het dan tenminste 24 uur van tevoren weten, anders zijn we genoodzaakt €25,- in rekening te brengen.

VANAF WELKE LEEFTIJD MAG IK EEN PROEFLES AANVRAGEN?

Wanneer je 16,5 bent kun je bij ons al een proefles volgen. Je mag hem natuurlijk altijd al eerder aanvragen.

WAT ZIJN DE VOORWAARDEN VOOR HET VOLGEN VAN EEN PROEFLES?

Een proefles is ervoor bedoeld om je kennis te laten maken met Brookhuis. Het is niet de bedoeling dat je deze les bijvoorbeeld als opfriscursus of extra les boekt. Daarom hanteren wij de voorwaarde dat je niet eerder autorijles bij ons mag hebben gevolgd, en niet in het bezit mag zijn een autorijbewijs. De proefles wordt gegeven in een schakelauto.

Wil je elektrisch lessen? Vraag dan een proefles elektrisch aan!

Kun je onverhoopt niet? Geen probleem! Maar Laat het dan tenminste 24 uur van tevoren weten, anders zijn we genoodzaakt €25,- in rekening te brengen.

VANAF WELKE LEEFTIJD MAG IK EEN PROEFLES AANVRAGEN?

Wanneer je 16,5 bent kun je bij ons al een proefles volgen. Je mag hem natuurlijk altijd al eerder aanvragen.

HOELANG DUURT EEN PROEFLES?

Een proefles duurt 60 minuten. Het laatste kwartier krijg je je persoonlijke lesadvies van de rijinstructeur.

IK HEB NOG NOOIT AUTOGEREDEN, IS EEN PROEFLES DAN GESCHIKT OM MEE TE STARTEN?

De proefles is juist geschikt om mee te starten. Jouw rijinstructeur kan snel bepalen wat jouw mogelijkheden zijn en uiteraard helpt hij je als dat nodig is. Na de proefles krijg je een goed lesadvies.

Is de proefles echt gratis?

Ja deze is echt gratis. We halen je dan bij voorkeur op bij een treinstation in Twente. Wil je dit liever niet dan betaal je €25,-. Wanneer je besluit bij ons je rijbewijs te behalen, krijg je de €25,- retour. We verwachten natuurlijk wel dat je er bent wanneer je een proefles afspreekt. Kun je onverhoopt niet? Laat het dan tenminste 24 uur van tevoren weten, anders betaal je alsnog €25,-.

OP WELKE DAGEN WORDT DE THEORIECURSUS AANGEBODEN?

De 1-daagse theoriecursus wordt op de zaterdag aangeboden. Jij kiest zelf welke dag jou het beste uitkomt! Actuele en beschikbare data vind je in stap 1 van het aanmeldformulier.

HOE ZIT HET MET THEORIE-EXAMEN?

Het theorie-examen moet je zelf reserveren via mijncbr.nl. Voor het examen betaal je leges aan het CBR, deze kosten bedragen €48,- (2024). Wij adviseren je het theorie-examen zo kort mogelijk na de cursusdag te plannen.

WAT ZIJN DE KOSTEN VOOR DE THEORIECURSUS EN -EXAMEN?

De all-in theoriecursus kost €99,-. Het theorie-examen moet je zelf reserveren via mijncbr.nl. Voor het theorie-examen betaal je leges aan het CBR. De kosten van de leges worden door het CBR bepaald en bedragen €48,- (2024).

WAARUIT BESTAAT HET ONLINE ZELFSTUDIE MATERIAAL?

Het online lesmateriaal bestaat uit 14 korte, krachtige hoofdstukken die elk een hoofdonderwerp van het CBR theorie-examen behandelen, met aansluitend een aantal oefenvragen. Een effectieve uitleg met leuke, versterkende animaties en video’s om de theorie te leren en nooit meer te vergeten!

Aan het eind van de lesstof van de opleiding heb je nog 3 uur toegang tot oefenvragen per onderwerp, geselecteerde moeilijke examenvragen en 40 complete examentrainingen. Je ontvangt je inlogcode hiervoor per e-mail nadat je betaald hebt en kunt dus direct aan de slag. Je krijgt 3 weken toegang tot dit online lesmateriaal. Deze gaan in na het activeren van je inlogcode.

MOET IK MIJ VOORBEREIDEN OP DE CURSUS?

Een goed begin is het halve werk;) Dus ja, wij adviseren zeker om het online lesmateriaal alvast door te nemen. Je ontvangt direct na aanmelding de inlogcode voor dit online lesmateriaal.

Waar wordt de cursusdag gegeven?

De cursus wordt gegeven in ons pand in Oldenzaal, aan de Kelvinstraat 1B.

Hoe ziet de cursusdag eruit?

De cursusdag begint om 9:00 uur ’s ochtends. De theorielesstof wordt in blokken uitgelegd, waarna je direct gaat oefenen. Rond 12:00 houden we een halfuurtje pauze. Let op: vergeet niet om zelf lunch mee te nemen. De middag besteden we vooral aan het oefenen van examenvragen van het CBR. De cursus duurt tot ongeveer 15:00 uur. Aan het einde van de dag ben je helemaal klaar om het theorie-examen af te leggen! Uiteraard zijn er tussendoor ook voldoende kleine pauzemomenten.

is een theoriecursus nodig?

Het CBR theorie-examen wordt over het algemeen als zeer pittig ervaren. Je zult de theorie-lesstof echt onder de knie moeten hebben, om te kunnen slagen voor het examen. Onze theoriecursus is afgestemd op het CBR-theorie-examen: alle lesstof komt aan bod. Je leert geen snelle trucjes, maar krijgt écht inzicht. Mede omdat onze een theoriecursus gegeven wordt door eigen rijinstructeurs. Zij weten als geen ander waar je in de praktijklessen tegenaan loopt, en welke onderdelen als lastig worden ervaren. Tijdens de cursussen wordt extra aandacht aan deze verkeerssituaties gegeven. Een cursus is dus niet noodzakelijk, maar wel een optimale voorbereiding op jouw theorie-examen!

Hoelang is een theoriecertificaat geldig?

Op het moment dat je slaagt voor jouw autotheorie bij het CBR, is het certificaat 1,5 jaar geldig.

Wat kost een theorie-examen?

Het theorie-examen heeft bij het CBR een vaste prijs van €48 (2024).

Hoe bereid ik mij het beste voor op mijn theorie-examen?

Het CBR theorie-examen wordt over het algemeen als zeer pittig ervaren. Je zult de theorie-lesstof echt onder de knie moeten hebben, om te kunnen slagen voor het examen. Een goede voorbereiding is het halve werk! Bijvoorbeeld met onze all-in theoriecursus.

Onze theoriecursus is afgestemd op het CBR-theorie-examen: alle lesstof komt aan bod. Je leert geen snelle trucjes, maar krijgt écht inzicht. Mede omdat onze een theoriecursus gegeven wordt door eigen rijinstructeurs. Zij weten als geen ander waar je in de praktijklessen tegenaan loopt, en welke onderdelen als lastig worden ervaren. Onze rijinstructeur Odille vertelt je er meer over in deze video.

Maar misschien heb jij de voorkeur voor zelfstudie, of individuele theorielessen. Ook dat kan bij ons!

MOET IK EERST MIJN THEORIE HALEN OM TE KUNNEN STARTEN MET PRAKTIJKLESSEN?

Een theoriecerticficaat is niet verplicht als je start met praktijklessen. Je hebt het theoriecertificaat wel nodig als je een tussentijdse toets of het praktijkexamen gaat afleggen. Toch adviseren wij altijd om te starten met theorie, omdat dit een belangrijke basis is voor het vervolg van je rijopleiding. Als jij je theoriecertificaat al hebt behaald wanneer je start met praktijklessen, heb je meer inzicht in het verkeer. Hierdoor heb jij minder rijlessen nodig om je rijbewijs te halen.

Wat kost het halen van een motorrijbewijs?

Om je motorrijbewijs te behalen moet je 3 examens afleggen: een theorie-examen en 2 praktijkexamens, te weten; Voertuigbeheersing (AVB) en Verkeersdeelneming (AVD). De kosten voor het theorie-examen bedragen € 41, en voor de praktijkexamens betaal je €79 (AVB) en €140 (AVD) in 2024.

De kosten hiervoor staan dus vast, maar de totale prijs voor je rijbewijs wordt bepaald door het aantal dagdelen rijlessen dat je nodig hebt om de examens met goed gevolg af te leggen. Ben je een snelle leerling, dan heb je mogelijk genoeg aan 3 dagdelen AVB (€406) en 3 dagdelen AVD (€763). Maar het aantal benodigde rijlessen verschilt uiteraard per persoon. Verder is het totaalbedrag afhankelijk van of je misschien herexamens nodig hebt.

Hoe oud moet ik zijn om te starten met motorrijles?

Wanneer je mag beginnen met volgen van motorrijlessen, hangt af van het categorie rijbewijs dat je wilt en kunt behalen.

Omdat wij de categorie A1 niet aanbieden, kun je bij Brookhuis starten met motorrijles vanaf je 20e. Dit is de leeftijd waarop je als beginnende motorrijder rijlessen mag nemen voor categorie A2. Heb je al een rijbewijs lichte motor (A1)? Dan mag je al vanaf 19 jaar rijles nemen op een middelzware motor.

Rijles voor de zware motor (A) mag vanaf je 21e. Maar let op: ben je beginner, en wil je graag je rijbewijs A zonder aantekening code 80 halen, dan moet je minimaal 24 jaar zijn om rijexamen te mogen doen.

welk rijbewijs heb ik nodig om op een motor te mogen rijden?

Je mag alleen op een motor rijden als je in het bezit bent van een motorrijbewijs. Het motorrijbewijs bestaat uit 3 verschillende categorieën: A, A2 en A1. Het type rijbewijs dat je kunt halen, hangt af van het vermogen van de motor waar je op rijdt, je leeftijd én je ervaring.

Hoe ziet een motorrijopleiding eruit?

Onze motor rijopleiding bestaat uit 4 stappen. Je start je opleiding met een Try the bike, een eerste proefles. Na deze les geeft onze instructeur je een eerlijk advies over het te volgen rijlessen en de kosten. Een Try the bike is geheel vrijblijvend en verplicht je tot niets. Besluit je verder te gaan met de opleiding, dan vervolg je jouw opleiding met motor theorie. Daarna start je met het eerste praktijkdeel voertuigbeheersing (AVB). Nadat je het AVB-examen en theorie-examen met succes hebt afgerond, start je met het laatste deel van de motoropleiding: het praktijkdeel verkeersdeelname (AVD) en het AVD-praktijkexamen.

Wat is het getrapte traject voor het motorrijbewijs?

Het getrapte traject houdt in dat je begint met het A1-rijbewijs, vervolgens doorgaat naar het A2-rijbewijs, en uiteindelijk het A-rijbewijs behaalt. Dit traject is gebaseerd op je leeftijd en ervaring. In dit artikel leggen we uit hoe het getrapte traject werkt.

Krijg ik tijdens de oefenexamens dezelfde vragen als bij het CBR?

Je krijgt dezelfde soort vragen als bij het CBR. Onze vragen zijn gebaseerd op echte vragen die door het CBR gesteld worden.

Komen alle onderwerpen van het examen aan bod?

Ja, na het doorlopen van de opleiding en de oefenexamens weet je alles wat je nodig hebt om te kunnen slagen.

Wanneer kan ik starten met leren?

Zodra je het pakket hebt afgerekend, ontvang je een inlogcode in je mail. Daarmee kun je direct beginnen!

Hoelang doe ik ongeveer over het zelfstudie lesmateriaal?

In principe kun je de opleiding in een aantal uur doorlopen. Hij is speciaal bedoeld voor mensen die lekker snel willen leren. Maar je hebt langer toegang tot de lesstof, dus doe erover zo lang je wilt! Bij pakket basis is dit 1 week, bij pakket compleet 3 weken, en bij pakket plus 3 maanden.

Hoelang krijg ik toegang tot de oefenexamens?

Afhankelijk van je gekozen pakket, heb je  2 uur (basis), 3 uur (compleet) of 5 uur (plus) toegang tot de oefenexamens. De uren gaan pas in zodra jij start met oefenen. Sluit je af? Dan blijft je resterende tegoed gewoon geldig.

Hoelang krijg ik toegang tot de leerstof?

Afhankelijk van je gekozen pakket, heb je 1 week (basis), 3 weken (compleet) of 3 maanden (plus) toegang tot de leerstof. De periode gaat pas in nadat je voor het eerst hebt ingelogd.

WELKE LESMETHODES KUNNEN RIJSCHOLEN TOEPASSEN?

Er zijn veel verschillende lesmethodes. De RIS-methode is de populairste, en wordt ook gebruikt door Brookhuis. Onze instructeur Dominique vertelt je hier meer over onze rijlesmethodes.

Hoe kies ik een goede rijschool?

Het is zover, je mag beginnen met het halen van je autorijbewijs. De keuze in rijschool is erg bepalend voor hoe zelfverzekerd jij tijdens en na het praktijkexamen achter het stuur zit. Wij leggen uit waarom en waar je wel op moet letten bij het kiezen van een rijschool. Lees verder!

KAN IK NA HET BEHALEN VAN MIJN RIJBEWIJS OOK IN EEN SCHAKELAUTO RIJDEN?

Nee. Slaag je in een elektrische auto, dan ontvang je een rijbewijs met code 78, wat betekent dat je alleen in een automaat mag rijden. Deze zogenaamde automaatcode is in Zwitserland en Duitsland al afgeschaft. In Nederland blijft de situatie voorlopig onveranderd, maar er zijn gesprekken gaande tussen de Nederlandse overheid en de rijschoolbranche om ook hier de automaatcode op het rijbewijs af te schaffen. Wil je graag elektrisch lessen, maar uiteindelijk wel een rijbewijs zonder code 78? Hiervooor wij een voordelig opschakelpakket aan.

Hoeveel rijlessen heb ik gemiddeld nodig?

Een gemiddelde Brookhuis leerling heeft 32,5 uur rijles nodig om te slagen voor het reguliere praktijkexamen (schakel). Met een automaat (code 78) ligt dit gemiddelde veel lager, doordat je niet meer hoeft te leren schakelen. Je bespaart hiermee ongeveer 10 rijlessen van 45 minuten. Een gemiddelde Brookhuis leerling, die elektrische rijlessen volgt, heeft ongeveer 24,5 uur rijles nodig om te slagen voor het praktijkexamen. Lees meer.

Wat kost een rijopleiding elektrisch?

Je kunt bij ons al een volledig pakket krijgen voor €1250,-. Dit pakket bevat 20 rijlessen, een tussentijdse toets, een praktijkexamen en EV-training. De legeskosten van het CBR zijn nog niet in dit pakket opgenomen. Ben jij een hele snelle leerling, dan zou je aan dit pakket genoeg hebben. Maar gemiddeld gezien heb je waarschijnlijk nog een aantal losse lessen extra nodig.

Waar kan ik elektrische rijlessen volgen?

Je kunt vanaf 4 startlocaties rijlessen volgen, centraal gelegen in Twente. Namelijk vanaf ons pand in Enschede (wij zijn gevestigd aan het stationsplein in Enschede: Piet Heinstraat 21) , en vanaf station Oldenzaal, station Hengelo en station Almelo. Vanaf hier beginnen en eindigen alle lessen.

Wij hebben gekozen voor deze locaties omdat ze mooi centraal gelegen zijn, en daarmee makkelijk bereikbaar zijn (en vaak kunnen leerlingen gratis reizen met het OV). Ook hebben wij gekozen voor vaste opstapplaatsen om zo loze kilometers en tijd te besparen en zo duurzamer bezig te zijn. Tot slot is het makkelijk en duurzamer om centrale laadpunten te hebben.

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN ELEKTRISCHE RIJOPLEIDING EN EEN REGULIERE RIJOPLEIDING (SCHAKEL)?

Er zijn een aantal verschillen tussen de twee rijopleidingen. Bij de e-rijopleiding leer je rijden in een elektrische automaat. Daarnaast leer je alle ins en outs van deze ADAS-systemen en leer je deze toepassen in de praktijk. Ook leren wij jou alles over laden, laadstations en hoe je opladen het beste kunt plannen. Je krijgt zelf de verantwoordelijkheid je rijlessen in te plannen met onze app. Je hebt bij Take Charge dus je eigen rijopleiding in handen!

Met de elektrische rijopleiding heb je minder rijlessen nodig dan met de reguliere rijopleiding. Je bespaart veel rijlessen, doordat je niet hoeft te leren schakelen.

Maar, slaag je met je praktijkexamen in een elektrische auto dan ontvang je een rijbewijs met aantekening code 78.

WAT KOST EEN VAARBEWIJS?

Het examen Klein Vaarbewijs 1 (KVB1) kost € 45,35 bij het CBR (2023). Om je optimaal op het examen voor te bereiden, adviseren wij je om een cursus te volgen. Tijdens onze 1-daagse vaarcursus leren wij je alle benodigde theorie voor het vaarbewijs 1 (KVB1). De kosten hiervoor bedragen €99. Dit is exclusief de bijkomende kosten voor het lesmateriaal (theorieboek)  à €37.

HOE OUD MOET JE ZIJN OM HET VAARBEWIJS TE KUNNEN HALEN?

De minimumleeftijd om in het bezit te komen van het klein vaarbewijs is 18 jaar. Wel is het mogelijk om examen te doen voordat je 18 jaar bent. Je krijgt van het CBR een bewijs mee dat je met goed gevolg het examen hebt gemaakt. Zodra je 18 jaar bent kun je dit bewijs insturen en pas dan krijg je het vaarbewijs.

HOE BEREID IK MIJ VOOR OP HET VAARBEWIJS EXAMEN?

Om het vaarbewijs theorie-examen te kunnen halen, moet je alle lesstof écht goed onder de knie hebben. Wil jij optimaal voorbereid zijn en snel je vaarbewijs halen, dan is een vaarcursus een slimme keuze. Tijdens onze 1-daagse vaarcursus leren wij je alle benodigde theorie voor het vaarbewijs 1 (KVB1), zodat je het examen met glans doorstaat.

HOE ZIET HET VAARBEWIJS EXAMEN ERUIT?

Dit is een theorie-examen, die je aflegt bij het CBR. Het examen duurt 60 minuten en bestaat uit 40 meerkeuzevragen. Je hoeft voor het behalen van een Klein Vaarbewijs dus geen praktijkexamen te doen.

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN VAARBEWIJS 1 EN VAARBEWIJS 2?

Met het Klein Vaarbewijs 1 (KVB1) mag je op rivieren, kanalen en kleine meren varen. Je mag alle soorten schepen besturen, mits ze niet langer zijn dan 25 meter. Vaarbewijs I is dus geschikt voor varen op (kleinere) binnenlandse wateren. Er geldt geen maximum pk’s.

Het Klein Vaarbewijs 2 is een aanvullend vaarbewijs. 2. Met het vaarbewijs 2 mag je ook op de grote wateren varen, zoals op de Waddenzee, het IJsselmeer, de Oosterschelde en de Westerschelde.

WANNEER HEB IK EEN VAARBEWIJS NODIG?

Of je een vaarbewijs nodig hebt hangt af van de grootte van de boot en de maximale snelheid die de boot kan halen. In Nederland is een vaarbewijs verplicht voor elke waterscooter, jetski, of motorboot die vol gas harder kan dan 20 km per uur, en voor boten die langer zijn dan 15 meter.

Moet ik eerst mijn theorie halen om te kunnen starten met scooter rijles?

Ja, voordat je begint aan je praktijklessen, moet je jouw theoriecertificaat behaald hebben. Eerder mag je niet de weg op.

Wat kost het halen van je scooter rijbewijs?

Bij Brookhuis behaal je gegarandeerd tegen de laagste prijs je scooterrijbewijs.  Je volgt geen losse rijlessen, maar een dagopleiding. Hierdoor kunnen wij de opleiding heel goedkoop aanbieden. Voor onze 1-daagse opleiding inclusief praktijkexamen, betaal je slechts €355.

Wil je ook graag een theoriecursus volgen? Dat kan! Wij bieden een 1-daagse online theoriecursus aan, voor €99,-. Dit is inclusief extra online lesmateriaal en examentraining. Extra goedkoop theorie & praktijk in 1 pakket? Ga dan voor onze combideal!

Op welke leeftijd mag ik het praktijkexamen voor de scooter afleggen?

Dit mag vanaf je 16e. Uiteraard moet je dan wel in het bezit zijn van je theoriecertificaat.

Hoe oud moet ik zijn om te starten met scooter rijles?

Je mag vanaf 15,5 al theorie-examen doen voor je scooterrijbewijs. Om vervolgens praktijklessen te mogen volgen, moet je 16 jaar oud zijn. Het is verplicht om je theorie gehaald te hebben voordat je aan de rijlessen mag deelnemen.

Hoe ziet de scooter rijopleiding eruit?

Dit begint met het behalen van je theoriecertificaat. Nadat jij deze hebt behaald, ben je klaar voor de praktijk. Scooterrijlessen worden bij ons aangeboden als een 1-daagse praktijkopleiding. Je volgt dan geen losse rijlessen, maar een dagopleiding, met aansluitend het CBR-praktijkexamen. Dat betekent ’s morgens met rijlessen beginnen , en aan het eind van de dag je rijbewijs op zak!

Wat kost het halen van je theorie?

Voordat je praktijklessen mag volgen, moet je geslaagd zijn voor je theorie-examen. Het theorie-examen heeft bij het CBR een vaste prijs van €48 (2024). Maar hier heb je nog geen lesmateriaal voor. De kosten hiervan zijn afhankelijk van hoe jij je graag je theorie wilt leren. Ga je voor een klassikale dagcursus, online zelfstudie, individueel les of een theorieboek? Aan jou de keuze!

Wat kost het theorie-examen?

Het theorie-examen heeft bij het CBR een vaste prijs van €48 (2024).

Wat kost het halen van je theorie?

Voordat je praktijkexamen af mag leggen, moet je geslaagd zijn voor je theorie-examen. Het theorie-examen heeft bij het CBR een vaste prijs van €48 (2024). Maar hier heb je nog geen lesmateriaal voor. De kosten hiervan zijn afhankelijk van hoe jij je graag je theorie wilt leren. Ga je voor een klassikale dagcursus, online zelfstudie, individueel les of een theorieboek? Aan jou de keuze!

Wat kost een rijles ?

Bij Brookhuis betaal je slechts 46 euro voor een losse rijles. Maar wanneer je start met het halen van je rijbewijs, zou je eigenlijk helemaal niet geïnteresseerd moeten zijn in de prijs van één losse rijles. De totale kosten voor het behalen van je rijbewijs zijn veel belangrijker.

Wanneer kan ik het beste starten met theorie?

Op het moment dat je slaagt voor jouw autotheorie bij het CBR, is het certificaat 1,5 jaar geldig. Je hebt een geldig theoriecertificaat nodig om een praktijkexamen af te mogen leggen, dit mag vanaf je 17e. Als je graag meteen op je 17e af wilt rijden, is het raadzaam om op je 16e te starten met de theorie. Een theorie-examen afleggen mag namelijk al vanaf je 16e, en het volgen van rijlessen mag als je 16,5 jaar bent. Wij raden sowieso altijd aan om direct te starten met theorie, omdat je hier veel voordeel van hebt tijdens de praktijklessen.

Lees alles wat je moet weten over het auto-theorie examen.

Moet ik eerst mijn theorie halen om te kunnen starten met rijles?

Een theoriecertificaat is niet verplicht als je start met praktijklessen. Je hebt het theoriecertificaat wel nodig als je een tussentijdse toets of het praktijkexamen gaat afleggen. Toch adviseren wij altijd om te starten met theorie, omdat dit een belangrijke basis is voor het vervolg van je rijopleiding. Als jij je theoriecertificaat al hebt behaald wanneer je start met praktijklessen, heb je meer inzicht in het verkeer. Hierdoor heb jij minder rijlessen nodig om je rijbewijs te halen. Krijg hier meer inzicht van alle voordelen.

Wat is een tussentijdse toets en is dit verstandig om te doen?

De TTT is een soort proefexamen bij het CBR, en is bedoeld om je zo goed mogelijk voor te bereiden op het praktijkexamen. Een groot voordeel is dat je vrijstelling kunt verdienen voor de bijzondere verrichtingen in het echte rijexamen. Als je daar al vanaf bent, rijd je wat rustiger tijdens je praktijkexamen. 

Maar veel belangrijker, het volgen van een tussentijdse toets verhoogt je slagingskans bij het praktijkexamen. Het slagingspercentage ligt na een tussentijdse toets namelijk rond de 60%. Bij de leerlingen die zonder tussentijdse toets het eerste praktijkexamen doen, ligt dit slechts rond de 47%. Lees meer over de tussentijdse toets.

Hoelang duurt een rijles?

Een standaard rijles duurt bij ons 45 minuten, de lesprijs is dan ook per 45 minuten weergegeven. Echter, wij adviseren altijd om lessen van 1,5 uur te volgen, omdat gebleken is dat dit de meest effectieve lestijd is, en je hier het meest van leert. Wij proberen daarom altijd lessen van 1,5 uur in te plannen. Maar uiteindelijk bepaal jij zelf hoe lang je een rijles wilt laten duren.

Hoe oud moet ik zijn om te kunnen starten met rijles?

Al vanaf 16,5 jaar mag je starten met het volgen van autorijlessen. En je theorie-examen kun je zelfs al halen vanaf je 16e. Vanaf 17 jaar is het mogelijk om een rijbewijs voor de auto te halen, want vanaf deze leeftijd mag je praktijkexamen afleggen. Tot je 18e verjaardag mag je alleen onder begeleiding van een coach met begeleiderspas autorijden.

Lees alles over je rijbewijs halen met 17 jaar.

Hoeveel rijlessen heb ik nodig?

Dit hangt onder andere af van jouw lessnelheid en rijvaardigheid. Maar gemiddeld ligt het benodigde aantal rijlessen bij ons op 43 rijlessen (= 32,5 lesuren). Dit terwijl het landelijk gemiddelde op 57 rijlessen (=43 lesuren) ligt, blijkt uit onderzoek van het CBR (2023).

Wat kost het halen van een rijbewijs?

Wanneer je het autorijbewijs wil gaan halen, moet je rekening houden met verschillende kosten. De totale kosten kunnen variëren afhankelijk van hoeveel rijlessen je nodig hebt en of je in één keer slaagt voor zowel het theorie- als het praktijkexamen.

Wel kunnen we antwoord geven op de vraag hoeveel rijlessen een leerling gemiddeld nodig heeft bij Brookhuis. Een Brookhuis-leerling heeft gemiddeld 32,5 uur rijles nodig. Dit terwijl het landelijk gemiddelde op 43 ligt (CBR 2023). Bij ons haal je dus sneller je rijbewijs, met minder lessen! Hier lees je meer over de kosten.

Rijles Configurator

Wij weten als geen ander hoeveel er op je afkomt als het gaat om je autorijbewijs halen. Daarom hebben wij een rijles-configurator ontwikkeld, die voor jou alle belangrijke kosten en onderdelen doorloopt. Naast dat dit informerend is, kun je ook meteen je eigen pakket samenstellen. Hierdoor heb jij een duidelijke indicatie over de kosten die je kunt verwachten bij het halen van je rijbewijs! 

Kan ik mijn rijlessen in termijnen betalen?

Ja, dit is mogelijk! Wil je je rijlessen per maand betalen? Of misschien per kwartaal? In overleg kijken we samen naar de mogelijkheden voor jou. Het is alleen belangrijk om je gehele rijopleiding te hebben afbetaald voordat je praktijkexamen doet. Dus hou de betalingen goed in de gaten. Lees verder.

Hoelang duurt een rijopleiding?

De duur van een rijopleiding verschilt van persoon tot persoon. In principe kunnen wij in 12 weken jouw gehele rijopleiding plannen, maar dit is wel afhankelijk van een aantal factoren. Zo moet je al het bezit zijn van je theoriecertificaat en moet je voldoende beschikbaar zijn voor het volgen van rijlessen .

Verder hebben wij geen invloed op de beschikbaarheid van praktijkexamens bij CBR, en helaas zijn hier nog steeds  enorme wachttijden (momenteel rond de 15 tot 20 weken). Het advies? Meld je tijdig aan voor rijlessen, zodat wij alvast je examen ver vooruit kunnen reserveren.